Dit is mijn portfolio van atelier hierin kijk ik terug hoe ik alles heb ervaren en wat ik heb gedaan om mijn talenten in te zetten.

De eerste periode van jaar 2 zit er ook weer op. In mijn portfolio kan je lezen wat ik allemaal heb gedaan deze periode, mijn taken, hoe ik mijn talenten heb ingezet en een starrt reflectie. Ik heb deze periode geholpen met het LC NOW project. Mijn taak was het vormgeven van de posts die in de feed kwamen en mee helpen met het maken van een nieuwe huisstijl.

Talent en doel.

Mijn talent wat ik heb ingezet was ook het vormgeven en het bedenken van nieuwe visuals. Deze talenten heb ik ingezet en verder in geoefend aan de hand van dit project.

Het doel deze periode was dat ik beter wil leren samenwerken met anderen aan een bestaande huisstijl. Dat ik met een groep samen een bestaande huisstijl oppak, aanpas en verbeter met elkaar.

Wat heb ik gedaan deze periode?

Ik heb mij vooral bezig gehouden met de vormgeving van de feed posts. Dit zijn dus de enkele posts die in de feed komen te staan. De opdracht was dat wij moesten oppakken wat het LC al had en het verbeteren. Ik leg in stappen uit wat ik allemaal heb gedaan in deze periode.

Stap 1: Stap één was het onderzoeken van de huisstijl en wat de basis was. Nadat ik de bestaande huisstijl had gezien ben ik bezig gegaan met het nadenken over hoe het beter kan.

Stap 1.5: Stap 1.5 zit eigenlijk tussen stap 1 en 2 in. Dit was meer de research delen met de huisstijl groep en kijken welke kant we op willen qua vormgeving. Hier heb ik veel van geleerd en aan de hand daarvan de concepten gemaakt.

Stap 2: Stap twee was mijn research verwerken in concepten voor de feed posts. De concepten zijn terug te zien onder het kopje: “concepten vormgeving” hier is ook meer te lezen over de concepten. Bij de concepten heb ik per soort post gekeken wat past binnen de bestaande huisstijl en of het wel hoort bij LCNow. De concepten heb ik daarna voorgelegd aan mijn groepje en de klas voor feedback.

Stap 3: Stap drie was de feedback ontvangen, noteren en uiteindelijk verwerken. De gekregen feedback is te lezen onder het kopje: “feedback op de vormgeving”. Deze feedback heb ik verwerkt in de uiteindelijke posts.

Stap 4: Stap vier was echt de feedback verwerken en zorgen dat er een nieuwe vormgeving kwam voor de feed posts, de uiteindelijke versies. De uiteindelijke versies zijn te zien onder het kopje: “uiteindelijke vormgeving” hier is ook meer te lezen over de uiteindelijke vormgeving.

Stap 5: Stap vijf was de uiteindelijke vormgeving posts toch nog even tweaken tot ze perfect waren om te posten. Dit heb ik samen gedaan met Ben zodat de posts die in de feed komen gelijk oplopen. Toen dit klaar was heb ik er een template van gemaakt zodat het gemakkelijk in gebruik is.

Stap 6: Stap zes en ook gelijk de grootste stap was natuurlijk de content maken. Dit heb ik gedaan doormiddel van de gemaakte templates. Het was erg leuk om elke keer een andere tagline te bedenken en te zorgen dat de afbeelding erbij past.

Stap 7: Stap zeven was de laatste stap. En dat was de handleiding maken en de templates klaarmaken voor de opdrachtgever. In de handleiding staat waarom alles nieuw is en hoe ze het moeten vormgeven aan de hand van de templates.

Concepten vormgeving.

Hier onder staan de eerste concepten van de vormgeving voor de feedposts met de onderbouwing.

Onderbouwing stellingpost: Het concept van de stellingpost was toch om het wat meer Fries te laten lijken gezien het van de Leeuwarder courant is. De achtergrond past bij de stelling en de kleuren die gebruikt zijn passen in de LC Now huisstijl.

Onderbouwing weerpost: Het concept van de nieuwe weerpost was toch het moderniseren. Ik heb zelf nieuwe icons gemaakt in een wat frissere moderne stijl, de kleuren zijn aangepast naar de paars die veel voorkomt in de huisstijl en er staat nu een afbeelding op de achtergrond. Deze afbeelding is er met een reden. De gedachte er achter is dat een volger een foto kan opsturen die past bij het weer en deze dan gebruikt wordt. De volger krijgt dan een shout out en deelt het weer. Dit zorgt dus voor meer interactie.

Onderbouwing feedpost: Het concept van de feedpost was toch meer dezelfde stijl houden en alleen de kleur aanpassen. Dus dat je per nieuws soort een andere kleur doet. Zo kan je het nieuws makkelijker sorteren.

Feedback op de vormgeving.

Stellingpost: De vormgeving was uiteindelijk toch wat te fries en paste niet goed in de nieuwe huisstijl. De achtergrond was goed. Er moest dus een nieuwe vormgeving bij, nieuw stijl element en een icoon om het herkenbaar te maken. Ook moest het een naam hebben, uiteindelijk heeft het de naam “strugglezondag” gekregen.

Weerpost: De basis van de weerpost was goed, alleen omdat wij met gradients gingen werken moest dit aangepast worden. Zo komt het goed overeen met de rest.

Feedpost: De feedpost leek teveel op wat er al was en sloot niet goed aan op de carrousel. Het moest 1 op 1 overkomen met de carrousel zodat het voor een eenheid zorgt.

Uiteindelijke vormgeving.

Hier onder staat de uiteindelijke vormgeving van de feedposts met een korte uitleg hoe het tot stand is gekomen.

Strugglezondag: Dit is de uiteindelijke vormgeving van de strugglezondag. De achtergrond is nu even met een stijl element erin en geen bladvorm meer. Er zit een gradient in de achtergrond die past bij de huisstijl. De tekst is nu groter en het heeft een vraagteken icon. Dit geheel past zo perfect in de vernieuwde huisstijl.

Weerpost: Het enige wat aangepast is aan het weer is de gradient en dat alle tekst wit is. De gradient past goed in de huisstijl en in combinatie met de witte tekst ziet het er een stuk moderner en strakker uit.

Feedpost: De feepost komt nu overeen met vormgeving van de carrousel groep. Dit zorgt voor eenheid in de posts. De vormgeving is erg strak en qua stijl elementen en gradient past het goed in de vernieuwde huisstijl.

Alle posts die ik heb vormgegeven zijn terug te vinden in de sharepoint map.

S.T.A.R.R. reflectie

Situatie: De opdracht was dat wij voor het instagram account van LCNow bezig moesten om het account beter te maken. Zodat ze meer interactie en volgers kregen. Dit moest bereikt worden door middel van nieuwe Instagram posts en verbeterde vormgeving.

Taak: Mijn taak was eigenlijk de vormgeving regelen voor de feed posts. Er werd van mij verwacht dat ik dit met gemak kon oppakken en samen met de andere leden van het huisstijl groepje een goede verbetering kon neerzetten. Ik verwachtte van mijzelf dat ik dit wel kon en ik nu goed kon oefenen met mijn doel voor deze periode.

Actie: Ik heb eerst onderzoek/deskresearch gedaan naar wat er al was qua vormgeving en huisstijl. Aan de hand van dit onderzoek ben ik begonnen met concepten maken. Toen de concepten af waren heb ik deze gedeeld en feedback op ontvangen.

Nadat ik de feedback had genoteerd heb ik deze verwerkt in de uiteindelijke versies van de feed posts. Toen dit klaar was heb ik ze natuurlijk toegepast elke week voor Instagram. Dus ik heb elke week 4 posts vormgegeven/gemaakt voor het Instagram account.

Het laatste wat ik heb gedaan was het maken van templates en een handleiding voor de volgende gebruiker/maker.

De uitgebreide uitleg van mijn acties staan onder het kopje: “Wat heb ik gedaan deze periode?”.

Resultaten: De resultaten van deze periode zijn; alle posts die online zijn gekomen, de handleiding, de templates en natuurlijk de portfolio die je nu aan het lezen bent. Ik ben erg tevreden met alle resultaten en ik ben er zeer trots op.

Reflectie: Ik ben blij met de resultaten en wat heb ik gemaakt voor dit project. Ik heb goed mijn talenten kunnen laten zien en goed kunnen werken aan mijn doel.

Mijn doel voor deze periode heb ik gehaald vind ik zelf. Ik heb veel gehad aan het samenwerken met anderen aan één huisstijl en ik heb ook veel geleerd van anderen. De handelingen en do’s en dont’s die ik nu heb geleerd kan ik zeker meenemen naar volgende projecten.

Ik heb mijn talenten goed kunnen inzetten om goede middelen neer te zetten en anderen te helpen door feedback te geven over de vormgeving en hoe het eventueel anders/beter kan.

Qua groepsverband vond ik de samenwerking goed, het groepje kon goed samen en het was altijd gezellig. Alleen soms liep het wat stroef qua deadlines. Dan was de tekst te laat aangeleverd waardoor ik op mijn dak kreeg van onze klassenbegeleider waarom de vormgeving nog niet af was. Ook vond ik dat de communicatie van onze klassenbegeleider wel wat aardiger/beter mocht. Het was meer commanderen dan feedback geven en een helpende hand bieden. Dit werkt voor mij erg demotiverend waardoor ik zelf geen zin meer heb om verder te werken.
Ondanks deze feedback heeft de klasbegeleider het netjes opgepakt als student zijnde, ik zal het zelf niet kunnen.

Voor de rest vond ik het een leuke opdracht en vond ik het groepsverband erg interessant om mee te werken. Het was een unieke kans om als hele klas aan één project te werken.